فصل چهارم - انتقال، اعزام و بدرقه محكوم
ماده 230
هر متهم يا محكوم در بازداشتگاه مراكز حرفه آموزي و اشتغال و زنداني كه در حوزه قضايي صادركننده قرار يا حكم قرار دارد نگهداري مي شود، مگر در مواردي كه دادگاه صادركننده حكم بر اساس قانون محل ديگري را براي تحمل كيفر تعيين نمايد.
تبصره ـ محكوماني كه در زندان نگهداري مي شوند در صورتيكه غير از مقام هاي قضايي صادركننده حكم يا قرار، توسط مقام قضايي ديگري بعنوان متهم به منظور تحقيق احضار شوند، مدير زندان مكلف است ضمن اعزام مراتب را به مقام هاي قضايي صلاحيت دار اعلام نمايد.
ماده 231
تعيين محل نگهداري محكومان و متهمان در حوزه قضايي و نيز تعيين ساعت ها، دفعه ها و نوع ملاقات و ساير ترتيبات انجام ملاقات و مرخصي و جابجايي محكوم به عهده سازمان مي باشد.
ماده 232
رييسان زندان ها و مراكز حرفه آموزي و اشتغال موظفند هر دو ماه يك بار در صورت تقاضاي محكوم و يا رأساً به تشخيص خود تغيير نوع زندان محكوم را بر حسب بهبود وضع اخلاقي محكوم يا تنزل آن به مركز پذيرش و تشخيص پيشنهاد كنند تا براي اتخاذ تصميم در شوراي طبقه بندي مطرح گردد.
ماده 233
در هر مورد كه نگهداري محكوم در زندان محلي مخالف مصالح آن شهرستان يا استان باشد با موافقت مقام هاي قضايي مربوط و تعيين محل انتقال به وسيله اداره كل زندان ها با جلب نظر شوراي طبقه بندي و موافقت دادستان محكوم منتقل مي شود.
ماده 234
انتقال محكوم از حوزه قضايي محل صدور و اجراي حكم به حوزه قضايي ديگر مستلزم موافقت دادستان مربوط و مديركل مبدأ و مقصد خواهد بود.
تبصره 1ـ سازمان بايد ترتيبي اتخاذ نمايد كه محكومان با درخواست شخصي در نزديكترين زندان محل سكونت خانواده خود تحمل كيفر نمايند بديهي است مراجع قضايي نيز در اين مورد اقدام هاي لازم را براي اعطاي نيابت قضايي معمول خواهند داشت.
تبصره 2ـ پس از انتقال محكوم به زندان جديد كليه امور قضايي و اجرايي بعدي به عهده دادستان حوزه قضايي مؤسسه يا زندان جديد خواهد بود. بديهي است قاضي مجري حكم مبدأ به دادستان يا قاضي مجري حكم مقصد نيابت قضايي اعطا خواهد كرد.
تبصره 3ـ محكوم يا خانواده او مي توانند تقاضاي خود را در مورد انتقال به رييس زندان مقصد و يا مبدأ تقديم نموده تا بنا بر مفاد اين ماده عمل شود در اينصورت هزينه هاي متعلقه به عهده محكوم است.
تبصره 4ـ در صورت تراكم بيش از حد جمعيت كيفري در يك زندان، يا بروز حوادثي نظير زلزله و آتش سوزي يا ابتلاء به بيماري هاي واگيردار و حاد و يا وضعيت خاص معيشتي و خانوادگي محكوم، رئيس سازمان مي تواند نسبت به انتقال محكومان به زندان هاي مجاور اقدام نمايد.
ماده 235
اعزام، بدرقه، نقل و انتقال محكومان و متهمان به مراجع قضايي، مراكز درماني، تربيتي، آموزشي، مرخصي هاي تحت الحفظ و يا ساير مراجع مربوط بر اساس ضوابطي كه از سوي سازمان اعلام مي شود به عهده نيروهاي مسلح يگان انتظامي سازمان مي باشد و تا تأمين نيروهاي مورد نياز و استقرار كامل يگان ياد شده اين امر بوسيله نيروهاي انتظامي صورت مي گيرد.
تبصره 1ـ استفاده از دستبند در موارد ياد شده براي محكومان و متهمان، مجاز نيست مگر در موارد ضروري حسب تشخيص رييس زندان و جرايمي كه به موجب دستورالعمل صادر شده از سوي سازمان تعيين مي شود.
تبصره 2ـ در مواقعي كه زنداني به دادگاه و يا دفتر كار ساير مراجع وارد ميشود، مأموران بدرقه و مراقبان او نيز وارد آنجا خواهند شد و به دستور مقامات قضايي، دستبند زنداني باز ميشود و در صورتي كه دستور خروج مأموران از اطاق صادر گردد، به مسئوليت مقام دستور دهنده پس از امضاي اجازه نامهاي كه نمونهاش منضم به اين ماده ميباشد مأموران بدرقه پشت درب اتاق مراقب زنداني خواهند بود.
فرم مربوط به ماده 235
شعبه...........................................
رئيس شعبه
اينجانب .................
دادرس، بازپرس، داديار
به منظور انجام تحقيقات به 1-................... 2- ................ مأموران بدرقه و مراقبت متهم يا محكوم ............... فرزند ................ مورد پرونده كلاسه .................... دستور خروج را صادر نمودم.
ساعت ورود:
ساعت خروج : امضاء
ماده 236
در مواردي كه متهم يا محكوم قادر به حركت نبوده و يا خروج وي از زندان به مصلحت نباشد، بنا به پيشنهاد رييس زندان و موافقت دادستان محل تحقيقات و يا دادرسي با حضور قاضي مربوط انجام خواهد شد.
تبصره ـ در حوزه هاي قضايي كه دادسرا تشكيل نشده است انجام اين امر موكول به نظر رييس حوزه قضايي محل خواهد بود.